Zo ontstond Roots to the Woods

Bomen spelen een cruciale rol bij het absorberen van overtollig koolstofdioxide (CO2) uit de atmosfeer. Deze koolstof wordt oa. in de vorm van cellulose  opgeslagen in de structuur van de boom, waardoor het wordt ‘ingekapseld’ en dus uit de atmosfeer wordt onttrokken. Het resultaat is dat bossen dienen als natuurlijke koolstofputten, waarbij ze CO2 vastleggen en opslaan gedurende hun hele levenscyclus.

Momenteel kappen we bossen en verbranden we fossiele brandstoffen steeds in grotere aantallen. De snelheid hiervan overtreft de natuurlijke aanpassingsprocessen van de aarde en haar ecosystemen.  Dit kan weldra leiden tot onomkeerbare veranderingen in het milieu en het klimaat.

Het aanplanten van bomen en het behoud van bestaande bossen zijn dus uiterst belangrijk om de negatieve gevolgen van klimaatverandering te verminderen. Naast het feit dat ze CO2 opnemen, bieden bossen ook andere ecologische voordelen, zoals het bevorderen van biodiversiteit, het behouden van waterbronnen en het verminderen van bodemerosie.

Hoewel het aanplanten van bomen een belangrijke stap is in de richting van het verminderen van de CO2-concentratie in de atmosfeer, is het een illusie om te denken dat dit het hele klimaatprobleem kan oplossen.

Het aanplanten van bomen kan deel uitmaken van een bredere strategie om klimaatverandering aan te pakken, maar het moet worden aangevuld met andere maatregelen om tot significante en blijvende resultaten te komen. Het is belangrijk dat er een gecoördineerde en alomvattende aanpak wordt gevolgd om de uitdagingen van klimaatverandering effectief aan te gaan.

Eind 2022 las ik een artikel over de Europese Green Deal,  een breed initiatief van de Europese Commissie dat tot doel heeft om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken en duurzame groei te bevorderen. Een van de strategieën om deze doelen te bereiken, is het bevorderen van bebossing en herbebossing als middel om CO2 uit de atmosfeer te halen en de biodiversiteit te bevorderen.

Het doel is de aanplant van 3 miljard nieuwe bomen. Het gaat erom het landschap in Europa te vergroenen en bossen te herstellen als een manier om de negatieve effecten van klimaatverandering tegen te gaan.

Subsidies spelen een belangrijke rol. Ze maken het financieel aantrekkelijker voor individuen, gemeenschappen en organisaties om zich in te zetten voor het aanplanten en onderhouden van bossen. Het aanmoedigen van dergelijke praktijken via subsidies past binnen de bredere inspanningen om de overgang naar een duurzame, koolstofarme economie te ondersteunen.

Na wat opzoekwerk kwam ik al snel tot de conclusie dat bomen planten in Roemenië geen geld hoeft te kosten. De voorwaarden zijn echter dat je de investering voorschiet en alles volgens de regels van de kunst uitvoert.

Voor mijn gezin en ik was het een vanzelfsprekendheid om dit te doen. Een bos aanplanten, niet alleen goed voor het klimaat maar ook goed voor de biodiversiteit. Een nieuwe leefomgeving  creëren voor diverse dieren. Wow wat een goed gevoel zou dat ons geven. We zouden zowel in het najaar als in het voorjaar een nieuw stuk bos aanplanten.

Inmiddels hebben we twee stukken grond dicht bij mekaar gekocht, van meer dan 2 hectaren groot.  Het project voor beide stukken is opgestart, grondanalyses en dossier verloop hebben hun tijd nodig zodat we voorjaar 2023 ongeveer 14000 boompjes kunnen planten. De eerste grondbewerking zal voor de winter gebeuren.

Bij de zoektocht naar gronden in Roemenië moet je eigenlijk aan iedereen in de dorpen laten weten dat je gronden koopt. Het heeft allemaal wat tijd nodig maar wanneer men hoort dat je onmiddellijk betaalt dan vind je mensen die eerst niet bereid waren te verkopen maar dat nu toch willen. Mond tot mond reclame werkt ook hier het best.

We hebben momenteel verschillende mensen  die aan ons willen verkopen. Indien je een goede reputatie uitbouwt kan je erg interessante gronden kopen en kan je condities opleggen.

Alleen kan je financieel niet alle gronden die aangeboden worden kopen. Des te meer dat je ze ook nog moet bebossen en onderhouden wat dan nog eens extra financiële inspanning vraagt.

Ik heb ervaring in tuinaanleg en heb reeds jaren geleden heel wat fruitbomen in Roemenië geplant. Inmiddels weet ik wat er nodig is aan onderhoud. We hebben de nodige werktuigen waarmee we grotere oppervlakten kunnen bewerken dan voor eigen behoefte.

Wanneer ik met vrienden of kennissen in België over de aanplant van bossen spreek merk ik erg veel interesse. Bij ons is men er reeds meer van bewust dat we iets moeten doen voor het milieu. Ik zit in een situatie waarin ik ook effectief iets kan doen.

Het idee ontstond dus om met de hulp van iedereen die wilt, een gemeenschap van gelijkgezinden meer gronden aan te kopen, een grotere impact voor de natuur maar ook voor de plaatselijke werkgelegenheid. Het plantseizoen is namelijk in de winter wanneer er doorgaans minder werk is. Meer werkgelegenheid en automatisch ook meer bewustwording. Dus grotere kans op behoud van wat er reeds is. 

Zo ontstond Roots To The Woods.